Η Ιστορια της Γαυδου

                     ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ…….ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Οπως ξερομε από την μακραίωνη ιστορία της Γαύδου,ο πλυθησμός της ηταν κατα πολύ μεγαλύτερος από αυτόν όχι μόνο σήμερα,αλλα και των τελευταίων δεκαετιών.Παλιότερα και ποιό συγκεκριμένα πριν την δεκαετία του 1950 στο νησί δεν υπήρχε τιποτα που να σου θυμίζει τον πολιτισμό.Δεν υπήrχε Ηλεκτρικό ρευμα,ουτε τηλέφωνο ουτε και κανένα μεσο ψυχαγωγίας.
Οι ανθρωποι ήταν απασχολημένοι στις χειρονακτικές εργασίες,στην γεωργία,την κτηνοτροφία και στην ντόπια ερασιτεχνική αλιεία.
Νωρις καθε βραδυ μαζευοταν γυρω από το πιρομαχη(τζακι) καποιου συγγενικου προσώπου για μια μικρη αποσπερίδα,μια ολιγοωρη συζήτηση για τις καθημερινές δουλειές,για τα ζωα,το ζευγαρι,γιατι για τα εξωτερικά νεα-Ειδησεις-δεν τους απασχολούσαν.
Ο λόγος ηταν πως δεν υπήρχε ουτε τηλεόραση ,ουτε ραδιόφωνο,εφημερίδες και περιόδικά ήταν σπάνια λόγω της μη τακτικής Συγκοινωνίας με την Κρήτη.Το πρώτο ραδιόφωνο
ήρθε στο νησί το 1952.Η ειδηση του ραδιοφώνου έγινε γνωστή σε όλους τους νησιώτεςκαι όλοι περοσσότερο ηλικιωμένοι, έμεναν καταπλήκτοι με πολλές απορίες και ερωτήσεις,πως απο ένα κουτι να βγαινει φωνή ανθρώπου και τραγούδια.
Η αγραμματοσύνη ειχε φθάσει στο αποκορύφωμα,βέβαια περισσότερο στις νεαρές κοπέλες,που οι γονείς δεν τις αφηναν να πανε σχολείο.Δουλευαν στο Νοικοκυριό,μαζι με την μητερα ή στον Αργαλειό και οι μεγαλύτερες πηγεαιαν και στα χωράφια.
Οι νέοι πήγαιναν στο σχολείο το πολύ μέχρι την τετάρτη ταξη του Δημοτικού Σχολείου,και στην συνέχεια βοηθούσαν τον Πατερα στις αγροτικές Δουλειες ,στην βοσκή και φυλαξη των Αιγοπροβάτων.
Αλλες απασχολήσεις δεν υπήρχαν στο Νησί και αυτός ήταν και ό λόγος που ανάγκασε νέους,νέες και ηλικιωμένους να σκέβονται συνέχεια τον ξενιτεμό,να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και να ζητούν αλλου
Πριν ακόμα αρχίσει την παρουσία του ο τουρισμός-περίπου το 1980 άρχισε η εγκατάλειψη και η παρακμή του νησιού και τοσο οι νέοι όσο και οι νέες άρχισαν να ξενιτευονται.
Στην δεκαετία του 1980 αρχισε να φαίνεται,να εξελίσσεται το νησί,έγινε η τηλεφωνική σύνδεση με την Κρητη,μπήκε το Ηλεκτρικό ρευμα όχι όμως παντού (όπου εξακολουθεί μεχρι και σημερα)βελτιώθηκε η Συγκοινωνία με την Κρητη,Κτιστηκαν Τουριστικά Δωμάτι,
Ταβέρνες,Εστιατόρια,Γραφειο Ενοικίασης Αυτοκινήτων  κ.τ.λ  .
Δυστυχώς όμως ο μονιμος πληθυσμός του Νησιού ειναι λιγοστός και αν συνεχιστεί η εξελιξη μες τους σημερινους ρυθμούς η πλήρη ερήμωση του νησιου ειναι προβλέψημη.
Δυστιχώς οι ίδιες δουλειές συνεχιζοντυαι και σήμερα,αν εξαιρέσουμε λίγες μερες του καλοκαιριού που οι Νεοι ασχολούνται με τον Τουρισμό.
Στα χωρια συνεχίζεται η παλιά καθημερινότητα,οι μεν γυναίκες ασχολούνται με το Νοικοκυριό,το μαγειρεμα,το πλησταριό,το ταισμα των πουλερικών,των κουνελιών,την καλλιέρεγια και περιποιηση των κηπευτικών,πότισμα ,σκάλισμα,ξεβοτανισμα, και άλλες δουλιές καθημερινές.
Οι άνδρες δουλευουν στα χωραφια,στη σπορά,να βοσκίζουν γιδοπρόβατα,να κουβαλούν καυσόξυλαγια τις σόμπες τα τζάκια και τους φούρνους.
Πολύ λίγοι είναι αυτοί που μαζευονται τα βράδια στα καφενεία για καφέ,για ενα ποτήρι κρασί και λίγη κουβέντα για την καθημερινότητα.
Δυστιχώς και τα χωρια και ολόκληρο το νησί αρχίζουν σιγά-σιγά να ερημώνουν.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s